Weg met klachten in gewrichten!

Weg met klachten in gewrichten

Fysiotherapie is een beroep dat zich helemaal richt op de bewegingen van de mens en de mogelijke klachten die hierbij kunnen optreden. Patiënten die bij fysiotherapeut Helmond komen, hebben vaak last van klachten die optreden tijdens activiteiten in het dagelijks leven. Denk hierbij aan problemen met het huishouden, sporten of werk. Veel voorkomende klachten waardoor mensen bij een fysiotherapeut terecht komen zijn problemen in de beweeglijkheid van de gewrichten en pijn. Een fysiotherapeut kan dan een oplossing bieden en met verschillende therapieën deze klachten verminderen en toekomstige klachten voorkomen.

Behandelingsplan

Een behandeling bij een fysiotherapeut begint met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek stelt de fysiotherapeut vragen over de klachten en de beperkingen in het dagelijks leven van de patiënt. Samen met de patiënt wordt er gekeken naar de huidige problemen en de doelen waaraan gewerkt kan gaan worden. Ook de patiënt heeft in dit gesprek de kans om vragen te stellen en uitleg te geven over problemen waar hij of zij tegenaan loopt en waar hij of zij hoopt dat verbetering op zal treden.

Naast dit gesprek is ook het lichamelijk onderzoek erg belangrijk voor de therapeut om een goed behandelplan op te stellen.

Oefentherapie als belangrijkste therapie

De belangrijkste vorm van therapie bij de behandeling van een fysiotherapeut is de zogenaamde oefentherapie. Oefentherapie is het teweegbrengen van verschillende bewegingen van spieren en gewrichten om hiermee het functioneren van de patiënt te verbeteren en de activiteiten in het dagelijks leven weer te kunnen uitvoeren.

Oefentherapie bestaat uit verscheidene oefenen die samen met de therapeut of alleen worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is dat de patiënt deze oefeningen dus ook thuis moet blijven oefenen om uiteindelijk de doelen te behalen.

Specialisaties binnen de fysiotherapie

Binnen de fysiotherapie zijn er nog veel verschillende soorten specialisaties waarbij de behandeling gericht wordt op een bepaalde doelgroep.

Een belangrijke specialisatie is de bedrijfsfysiotherapie, een vorm van therapie die vooral gericht is op verzuimpreventie. De bedrijfsfysiotherapeut is van belang voor het voorkomen van gezondheidsproblemen op de werkvloer, verminderen van aandoeningen en klachten en de re-integratie van langdurig zieke werknemers.

Andere specialisaties binnen de fysiotherapie zijn de kinderfysiotherapie, manuele therapie en de sportfysiotherapie.