Wat kun je worden met de opleiding verpleegkundige?

opleiding verpleegkundige

Er zijn natuurlijk een hoop plekken waar je aan de slag kan als verpleegkundige. Je kunt hierbij denken aan ziekenhuizen, de thuiszorg, gehandicapten- en de geestelijke gezondheidszorg. Op het moment liggen de banen voor het oprapen! Daarom leggen we hieronder uit wat je kan worden met de verpleegkundige opleiding.

De werkzaamheden

Als je de opleiding verpleegkundige afrondt, ben je officieel een echte zorgprofessional. Je zorgt ervoor dat de patiënten zich zowel fysiek als mentaal zich goed voelen. Daarnaast voer je ondersteunende werkzaamheden uit zoals bijvoorbeeld bloedprikken en wondverzorging. Ook heb je vaak contact met de dokter wat de beste verzorging is voor de patiënt. Dit gebeurt natuurlijk ook in overleg met de patiënt. Ze moeten het gevoel houden zelf inspraak te hebben in hun verzorging.

Je werkt met veel verschillende mensen. Deze kunnen fysiek niet in orde zijn zoals bijvoorbeeld mensen die moeten revalideren van een zwaar ongeluk. Maar ook mentaal bijvoorbeeld ouderen die aan het dementeren zijn. Je kan gaan werken in een zorginstelling maar ook bij mensen thuis.

Dat is het mooie ervan. Je kan de specialisatie kiezen die jezelf wilt. Je hebt verschillende opties: spoedeisende hulp, intensive care, zuigelingenzorg of de oncologieverpleegkunde. Ook kan je de kant op van het verzorgen van kinderen, het helpen van mentaal instabiel of om mensen verzorgen met een terminale ziekte.

De vaardigheden

Dit zijn de vaardigheden die je nog hebt om een goede verpleegkundige te worden:

Sociaal: Het is belangrijk dat sociaal vaardig bent als je verpleegkundige wilt worden. Je hebt ten slotte elke dag contact met collega´s, patentierten en hun aanhang. Als ik van jezelf al redelijk sociaal bent, leer je op de opleiding verschillende manieren om met de patiënten om te gaan. Bijvoorbeeld hoe je iemand een moeilijk bericht moet geven. of hoe je mensen gerust kan stellen als ze erg emotioneel worden.

Integer: Daarnaast is het belangrijk dat je zorgvuldig met de informatie met patiënten om kan gaan. Je krijgt op je werk namelijk een hoop dingen te horen die je niet verder mag vertellen.

Teamplayer: Je bent als een verpleegkundige de hele dag bezig om mensen andere mensen iets voor elkaar te krijgen. Daarom is het noodzaak dat je een echte teamplayer bent. Hoewel je dit ook later pas kan ontwikkelen, moet je het toch een beetje in je hebben.

Flexibel: Een baan als verpleegkundige staat erom bekend dat je erg flexibel moet zijn. Je moet voorbereid zijn op een hoop onverwachte situaties. Daarnaast zullen er ook dagen zijn dat je in de nacht moet werken.

Conclusie

Je hebt nu een redelijke overzicht wat de je met de opleiding verpleegkunde kan.Waar je aan de slag kan en hoe de werkzaamheden er ongeveer uitzien. Daarnaast hebben we een paar competenties uitgeschreven die goed van pas komen als je erover nadenkt om deze opleiding te volgen. Mocht het niet zo zijn hebben we nog een hoop andere hbo opleidingen.