Wat doet een fysiotherapeut precies?

fysiotherapeut

Een fysiotherapeut (of de fysio) helpt je op verschillende manieren wanneer je last hebt van houdings- en/of bewegingsstoornissen. Fysio Terheijden adviseert, begeleidt en behandelt je bij deze problematiek. Een fysiotherapeut wordt ook wel omschreven als een persoon die gespecialiseerd is in beweging.

Wanneer schakel je de hulp van de fysio in?

Je kunt bij bewegings- of houdingsklachten contact opnemen met een fysiotherapeut. Het menselijk lichaam steekt geweldig in elkaar, maar wanneer je last krijgt tijdens het bewegen dan merk je pas dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van pijn in de spieren, spierzwakte en beperkingen in je bewegingen. Veelvoorkomende klachten zijn aan de nek en de rug welke veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde werkhouding of te zwaar tillen. Ook kun je last krijgen van blessures als gevolg van sporten. Een fysiotherapeut in Terheijden kan je dan helpen bij het verhelpen van ontstane klachten. Ook kan hij of zij klachten voorkomen door je te helpen bij het verbeteren van je houding en bewegingen.

In sommige gevallen heb je specifieke hulp nodig van een fysiotherapeut, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, ziekte of een operatie. De fysio helpt je dan bij het revalideren. Tegenwoordig zijn fysiotherapeuten vaak gespecialiseerd in bepaalde deelgebieden in het algemeen, of specifiek in het revalideren.
Werken als fysiotherapeut? Bekijk deze vacatures fysiotherapie.

Het maken van een afspraak bij de fysio

Vaak denken mensen dat het erg lastig is om een afspraak te maken bij een fysiopraktijk. In werkelijkheid valt dit reuze mee. Voor een groot gedeelte heeft dit te maken met het feit dat nog steeds veel mensen denken dat je voor een afspraak bij de fysio een verwijsbrief van de dokter nodig hebt. Dit is echter al een lange tijd niet meer het geval, want in 2006 is deze regel afgeschaft. Je kunt dus zo een fysio Terheijden opbellen wanneer je last hebt van bewegingsklachten om een afspraak te maken. Dit maakt het veel laagdrempeliger. Het is wel aan te raden om te controleren of jouw zorgverzekeraar een contract heeft de fysio waar jij heen wilt. Mocht je geen fysiobehandelingen in je pakket hebben dan maakt het niets uit waar je een afspraak maakt, maar als dit wel zo is kan het je geld besparen door bij een fysio langs te gaan die een overeenkomst heeft met je zorgverzekering. Voor jongeren onder de 18 jaar is fysiotherapie gratis, en er bestaan ook uitzonderingen voor mensen met chronische aandoeningen.