Waar moet je op letten bij het kopen van duurzame sportschoenen?

duurzame sportschoenen

Het lijkt zo simpel, maar duurzame sneakers ontwerpen was een flinke uitdaging voor de mode-industrie. Bij het ontwerpen en produceren moet er rekening worden gehouden met veel aspecten zoals het gebruik van niet-toxische lijn en de slijtvastheid is een stuk belangrijker. Ook bij dames sneakers was het ingewikkeld, want een duurzame sneaker is nou eenmaal iets ander dan een ethisch verantwoorde jurk maken.

Een groei kunnen ze nog wel maken in de sneakerbranch op het gebied van eco-friendly ontwerpen, maar er zijn zeker een aantal merken die al met nieuwe technieken werken en duurzame manier van produceren oppikken. Daarbij blijft de lange levensduur van een sneaker zoals je dat gewend bent, maar dan zonder het gebruik van chemicaliën.

Milieuvriendelijke sneakers: waar let je op?

Bedenk voordat je aan je zoektocht naar duurzame sneakers waar je naar op zoek bent. Wil je een casual sneaker die geschikt is voor dagelijks gebruik, dan zijn de merken Veja, Everlane, Rothy’s en Nisolo misschien wat voor jou. Ben jij meer van de high performance sneakers? Kijk dan eens naar de Adidas x Parley collectie of een paar Timberlands. Geniet je liever van iets daartussen in, dan hebben de merken Allbirds en Ecoalf de perfecte duurzame sneaker voor jou.

Materialen van duurzame sneakers

Dat duurzame sneakers het qua prestaties minder lang vol houden is helaas bekend. Natuurlijke materialen zijn nou eenmaal niet zo sterk als synthetische materialen. Een goed alternatief voor sterk en duurzaam materiaal is het hergebruik van gerecyclede onderdelen. Dat kunnen plastic flessen zijn, maar ook voedingsmiddelen als bijvoorbeeld koffie.

Het grootste voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen bij sneakers is dat de sneaker bij natuurlijk textiel beter kan ademen. Voorbeelden van materialen die door bovengenoemde merken worden gebruikt zijn wol, mais, katoen, rubber, kurk en leer.

Transparantie van merken

De transparantie van merken in hun productie en werkomstandigheden zijn van groot belang bij duurzame sneakers. Je wilt weten hoe de sneaker gemaakt zijn, of de medewerkers wel een eerlijk loon hebben ontvangen en of ze werken onder gezonde omstandigheden. De transparantie van een merk is eigenlijk een eerste vereiste bij een duurzame sneaker.