Voordelen van sporten

voordelen van sporten

Dat sporten ervoor zorgt dat er vet wordt verbrand waardoor je afvalt is iets wat iedereen wel weet, sporten heeft echter nog veel meer voordelen op je lichaam. Physiq Fitness, een crossfit school in Roosendaal vertelt ons welke andere voordelen sporten op je lichaam heeft.

Fysieke effecten op je lichaam

Veel lichaamsbeweging heeft een positief effect op je gezondheid, het vermindert namelijk de kans op een aantal ziekten waaronder hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en COPD. Steeds vaker worden op jonge leeftijden al factoren ontdekt waar deze ziektes door kunnen ontstaan, bijvoorbeeld verstoorde bloedwaarden, weinig beweging en een slecht eetpatroon.

Ook heeft sporten effect op de sterkte van je botten, rond je dertigste neemt je botdichtheid af, waardoor ze steeds brozer worden. Door middel van beweging kan je de botten sterk houden, ze moeten namelijk belast worden. Een goed voorbeeld van een sport die daarvoor zorgt is hardlopen. Voor de vrouwen heeft sporten ook effect op je menstruatie en de menopauze, het zorgt er namelijk voor dat de stof endorfine vrijkomt in je lichaam, wat de pijn verzacht en een kalmerend effect heeft. Verder heeft het een positief effect op je lichaamshouding en je spijsvertering. Bij mensen die veel last hebben van obstipatie of een opgeblazen gevoel kan sporten de oplossing zijn. Door te sporten kun je ook leren omgaan met pijn.

Emotionele waarde

Beweging heeft ook veel effect op iemand emotionele welzijn, vooral bij kinderen en jongeren. Veel kinderen met overgewicht hebben vaak te maken met pesterijen, dit kan een mentaal litteken opleveren waardoor ze veel minder zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben, het kan zeer lang duren voordat dit kan verbeteren. Ook heeft lichaamsbeweging een effect op je werkleven, het kan namelijk werken als antidepressiva. Het zorgt ervoor dat je beter om leert te gaan met angst en het kan stress tegengaan waardoor een burnout voorkomen kan worden. Ook dit komt doordat er bepaalde stoffen worden aangemaakt, namelijk endorfine en serotonine. Over het algemeen heb je ook meer energie als je regelmatig sport omdat je hart en longen flink aan het werk worden gezet waardoor je bloedcirculatie verbetert, na een aantal weken zul je hier al verandering in merken.

Effect op je sociaal leven

Omdat sport vaak plaatsvindt in teamverband, leer je hier meer mensen door kennen. Zeker voor kinderen kan dit veel betekenen, omdat ze hierdoor op jonge leeftijd al leren samenwerken. Volgens onderzoek kunnen deze activiteiten veel bijdragen aan de sociale ontwikkeling en zelfs crimineel gedrag tegengaan, ook zullen jongeren hierdoor meer vrienden krijgen.