Voedingsmiddelen die collageen boosten

Voedingsmiddelen die collageen boosten

Bottenbouillon is een trendy gezondheidselixer waar je waarschijnlijk al over gehoord hebt, maar wist je dat er ook andere voedingsmiddelen zijn die collageen stimuleren (voor het geval “rund” niet je favoriete smaak van drank is)?

Hier is waarom het belangrijk is: Collageen is een eiwit in het lichaam dat gewrichtsondersteunend bindweefsel vormt, verantwoordelijk is voor de elasticiteit van de huid (ook wel rimpels genoemd), en helpt de bekleding van het spijsverteringskanaal te onderhouden. Met andere woorden, het is echt belangrijk.

Het lichaam maakt zelf collageen aan, maar de productie vertraagt naarmate je ouder wordt (geen verrassing daar), dus het binnenkrijgen van collageen in je dieet is een goed idee om een mogelijk tekort aan te vullen.

Het probleem is dat het eigenlijk alleen voorkomt in dierlijke huid en botten, vandaar de populariteit van bottenbouillon. Bottenbouillon is echter niet zo makkelijk te vinden, en om het thuis te maken heb je…nou ja…botten nodig. En niet te vergeten urenlang sudderen.

Je kunt collageen nu ook als poeder kopen om aan smoothies toe te voegen (hoewel er tegenstrijdige meningen zijn over hoeveel waarde je van deze methode krijgt vanwege de manier waarop het lichaam het eiwit moet afbreken en opnieuw opbouwen).

Er is nog een andere tactiek: het eten van voedingsmiddelen (wij doen al mee!) die collageen stimuleren. Deze voedingsmiddelen bevatten niet het eiwit zelf, maar ze leveren voedingsstoffen die je lichaam gebruikt om het aan te maken. Het is alsof je lichaam een broodfabriek is die steeds zonder ingrediënten komt te zitten, dus stuur je het wat meel, suiker en gist om het te helpen.

Werken als voedingsdeskundige? Wellicht is deze vacature voedingsdeskundige iets voor jou!

Voedingsmiddelen die collageen stimuleren

Citrus

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de collageensynthese, en citrusvruchten (plus broccoli, broccoli rabe, en rode paprika’s!) zitten er vol mee. Vitamine C werkt ook als een antioxidant, dus je krijgt het extra voordeel dat het je huid beschermt tegen schade door vrije radicalen.

Tip: Praktische tips om collageen natuurlijk te boosten

Bladgroenten

Citrusvruchten krijgen misschien de meeste aandacht omdat ze veel vitamine C bevatten (hallo, sinaasappelsap), maar bladgroenten zoals boerenkool zitten ook vol met deze antioxidant die goed voor je is, een ideale manier om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt in de loop van de dag.

Oesters

Oesters zijn rijk aan mineralen, vooral zink en koper, die beide moleculen activeren die nodig zijn voor de collageensynthese. Bonus: oesters zijn een van de meest duurzame vis-, schaal- en schelpdierkeuzes die je kunt maken.

Zuivel

Melk is niet alleen een calcium superster, het is ook een onderschatte bron van zink. Een kop melk voldoet aan zeven procent van je dagelijkse behoefte aan zink, en nog beter: het lichaam kan zink uit zuivel heel gemakkelijk opnemen.

Vlees

Het eiwit in vlees bestaat uit essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Gerelateerd: Viscollageen of rundercollageen poeder

Maar vlees zoals rundvlees en kip bevat ook niet-essentiële aminozuren, waarvan sommige collageen vormen. Het eten van vlees voorziet je lichaam dus van extra voorraden van de aminozuren die het nodig heeft om collageen te produceren.