Voeding met kalium voor betere gezondheid

Voeding met kalium voor betere gezondheid

Kalium is een mineraal dat zowel onze vochtbalans als onze bloeddruk regelt. Samen met natrium zorgt kalium voor gezonde spieren en voor een goede geleiding van zenuwprikkels naar onze hersenen. Kalium is in vele voedingsmiddelen terug te vinden Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten, in melkproducten en brood.

Kalium helpt je makkelijker afvallen

Goed nieuws voor de velen die iets aan hun overgewicht willen doen. Kalium helpt je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Het activeert namelijk ons metabolisme en helpt afvalstoffen verwijderen. Een zuiver lichaam zonder afvalstoffen verliest makkelijk zijn overgewicht. Dit mineraal helpt ons ook om vetten en koolhydraten sneller op te nemen. Zo haal je meer energie uit je dagelijks voeding. Wetenschappers weten nu ook dat kalium ons natuurlijk verouderingsproces door het stimuleren van het herstel en de vernieuwing van onze lichaamscellen als huidweefsel.

Belangrijkste symptomen van een tekort aan kalium

In een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon eet je genoeg voeding met kalium. Een tekort aan kalium komt dus zelden voor. Belangrijke symptomen die kunnen wijzen op een kaliumtekort zijn constipatie of verstopping, verminderde eetlust, verzwakte spieren, misselijkheid en braken, lusteloosheid en in ernstige gevallen zelfs hartritmestoornissen. Omdat deze symptomen ook op andere aandoeningen kunnen wijzen raadpleeg te best altijd je huisarts als je er last van hebt.

Kaliumrijke voeding

Wie gezond eet kampt zelden met een kaliumtekort. Een tekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Je kaliumtekort aanvullen doe je met de juiste kaliumrijke voeding. Voeding met kalium is vooral:

  • Verse groenten: zoals broccoli asperges, spinazie, andijvie, alle soorten sla en groene koolsoorten, in tuin- en waterkers, pastinaak, paddenstoelen, tomaten, postelein en in bleekselderij
  • Vers fruit: bananen, meloen, kiwi, avocado, en in rode bessen
  • Gedroogd fruit: appels, abrikozen, vijgen, dadels, rozijnen en krenten
  • Volkoren granen: en vooral in haver, zemelen, boekweit en quinoa
  • Volkoren producten: volkorenbrood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst
  • Magere vleessoorten: magere biefstuk , rosbief, kip en kalkoen
  • Vis: vooral in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
  • Zuivel en zuivelproducten: halfvolle melk, natuur yoghurt en kwark zonder toevoegingen, in havermoutpap, vla, chocolademousse en in chocolademelk
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten
  • Aardappelen en in zoete aardappelen
  • Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkerewten
  • Koffie en thee
  • Chips
  • Chocolade
  • Sojameel en sojaproducten

Een te hoge concentratie aan kalium kan ontstaan als je nieren onvoldoende werken.

Kaliumrijke voeding met de grootste hoeveelheid kalium

  • Zalm in blik: naast kalium is vooral wilde zalm ook rijk aan gezonde visvetzuren en vooral aan omega 3
  • Rode biet: is rijk aan vitaminen en mineralen zoals kalium, fosfor, ijzer, en magnesium.
  • Pompoen
  • Tomaten en zelf gemaakte tomatensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *