Tweedehands mountainbike kopen? Hier moet je op letten

Tweedehands mountainbike

Een goede tweedehands mountainbike kopen is prima als uw budget niet toereikend is voor een nieuwe. Want tweedehands kan vaak nog heel goed zijn en nog jaren meegaan. Zeker als u deze MTB aanschaft bij een erkende fietsenwinkel. In dit artikel nemen we u mee in de wereld van de mountainbikes. Dit als een goede voorbereiding op uw zoektocht naar de juiste MTB. Welke soorten zijn er? En welke past bij u? Waar moet u vooral op letten als u zo’n fiets gaat kopen?

Welke mountainbike past bij mij?

Een mountainbike is natuurlijk een wat andere soort fiets dan een ‘gewone’ stadsfiets. Zeker ook hoe u de fiets gebruikt is anders. Dat maakt het ook best lastig om een mbt aan te schaffen. Ook als het gaat om een tweedehands mountainbike. Er valt heel wat te kiezen. We zetten de soorten even voor u op een rij:

  • Hardtail mountainbikes
  • Full suspension mountainbikes
  • Fatbike
  • Downhill
  • Elektrische mountainbikes

Hardtail mountainbikes

De hardtail mountainbike is onder de recreatieve fietsers de meest verkochte mountainbike. Niet zo heel gek, want het is echt de perfecte fiets voor de beginnende mountainbiker. De hardtail heeft meestal een verende voorvork. Daardoor is het fietsen over oneffen terreinen wat comfortabeler dan wanneer de veer ontbreekt. Er zijn ook hardtail MTB’s met een vaste voorvork. U begrijpt dat u dan wel inlevert op comfort, maar u krijgt er snelheid voor in de plaats. Het is dus maar net wat uw voorkeur heeft.

Full suspension mountainbikes

Draait u al wat langer mee in de mountainbike-wereld? Dan zou u een tweedehands full suspension mountainbike kunnen overwegen. Dit type MTB heeft zowel voor als achter vering. Dat zorgt voor nog meer comfort en ook is de wegligging fijner, omdat het contact met de ondergrond beter is. Wilt u veel ruig en oneffen terrein trotseren? Dan is dit de fiets voor u.

Fatbike

De fatbike is te herkennen aan de extra brede banden (vandaar ook de naam, fatbike). Het maakt dat deze fiets erg geschikt is om te rijden door de sneeuw. Maar ook in de duinen of op ander zanderig terrein kunt u uitstekend met deze MTB uit de voeten.

Elektrische MTB’s

Tot slot de elektrische mountainbikes. Nog redelijk nieuw, maar ook zien we steeds meer elektrische MTB’s op het toneel verschijnen. Ook de eerder genoemde hardtail en full suspension fietsen zijn er tegenwoordig in een elektrische variant. De trapondersteuning maakt dat het trappen lekker vlot gaat. Daar staat tegenover dat de fiets door de motor wel wat zwaarder wordt en daardoor ook wat minder wendbaar. Of dit een fiets voor u is hangt dus erg van uw wensen af.

Let bij aankoop MTB op framemaat

Nu u weet welke soorten mountainbikes er zijn, is het belangrijk om de juiste maat fiets te kopen. Dit bepaalt namelijk niet alleen het comfort tijdens het fietsen zelf, maar bespaart u ook blessures door een verkeerde houding. De juiste framemaat kiezen is erg belangrijk dus als u rug-, nek-, en knieklachten wilt voorkomen.

Maak een proefrit op je de tweedehands mountainbike

Als je start met mountainbiken is de juiste MTB uitkiezen uiteraard belangrijk. Leer vervolgens je fiets goed kennen en afstellen. Dat afstellen kunnen de specialisten in een fietswinkel ook voor u doen. Maar vooral: maak eerst een goede proefrit voor u de tweedehands mountainbike mee naar huis neemt.