3 Goede tips voor de perfecte squat!

squat tips

Vind je het moeilijk om de squat goed uit te voeren? Je bent zeker niet de enige. Aan de hand van deze tips zal de oefening een stuk eenvoudiger worden. De tips zijn makkelijk uitvoerbaar voor iedereen!

De squat is een veel voorkomende oefening die wereldwijd erg populair is. Het is erg belangrijk dat je deze oefening goed uitvoert. Wanneer je het verkeerd doet kun je namelijk al snel blessures krijgen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Graag deel ik enkele tips die ervoor zorgen dat je deze oefening eenvoudig, goed en zonder blessures kunt uitvoeren!

Tip 1: Verschillende variaties proberen

Waarschijnlijk heb je één manier waarop je deze oefening vaak doet. Ik kan je aanraden om de low bar squat te doen. Bij deze oefening leg je de bar lager in je nek / rug. Ik heb gemerkt dat het veel fijner is om te zakken op deze manier. Je kunt je rug eenvoudiger recht houden waardoor je minder snel last krijgt van spierpijn. Daarbij kun je het langer volhouden doordat je minder spanning krijgt aan je spieren.

Extra tip:
Houd je duimen aan dezelfde kant als de rest van je vingers. Vooral als je zwaarder gaat kan er veel belasting op je polsen komen en dat is niet de bedoeling.

Tip 2: Een goede ademhaling is van cruciaal belang

Je hebt de tip vast al eens eerder gekregen. Het is echter één van de meest onderschatte dingen bij fitnessen. Vroeger merkte ik dat ik niet goed wist wanneer ik in en uit moest ademen. Hierdoor kreeg ik vaak geen lucht. Het gevolg was dat ik de oefeningen niet zo goed deed. Dit had als gevolg vaak spierpijn. Neem daarom een goede hap lucht en trek je buikspieren in. Vervolgens adem je goed uit, zo geleidelijk mogelijk. Adem in wanneer je naar beneden gaat en adem uit wanneer je naar boven gaat! Dit werkt erg goed. Wanneer je de ademhaling goed onder controle hebt kun je de oefening veel beter uitvoeren!

Tip 3: Juiste positie

Heel erg onderschat is deze tip! De juiste positie is enorm belangrijk bij deze oefening. Zorg voor de beste positie van je benen, rug en handen. Let goed op een goede houding en zet je tenen iets naar buiten. Het is belangrijk dat je voeten breder staan dan je schouders. Veel mensen ervaren last aan hun heupen. Dit kan je vaak voorkomen door je tenen naar buiten te zetten. Dit voelt een beetje onnatuurlijk aan. Het kan dus even wennen zijn. Begin met licht gewicht en bouw het langzaam op naar meer.

Voor deze oefening is het belangrijk dat je ook je billen, buik en onderrug goed traint. Zorg er dus voor dat deze ook sterk worden wanneer je deze oefening vaak wilt doen. Blijf altijd goed letten op je houding!