Thuis relatietherapie volgen

Thuis relatietherapie volgen

Is de drempel om naar een relatietherapeut te gaan net iets te groot? Misschien zijn jij en je partner bang voor de confrontatie met zo’n therapeut, past een bezoek aan de therapeut niet in jullie weekschema, of zijn jullie nog op zoek naar een geschikte vorm van therapie. Gelukkig zijn er enkele technieken die je ook gewoon zelf thuis kunt toepassen, een soort DIY koppeltherapie. Voor wie daar geen heil in vindt, is er natuurlijk ook nog de online relatietherapeut.

Huis, tuin en keuken relatietherapie

Met onderstaande technieken kun je alvast thuis aan de slag.

Een uurtje eerlijkheid

Las een keer per week een uurtje in waarin jullie samen in gesprek gaan. Gebruik dit uurtje om problemen op tafel te leggen. Ga niet overhaast te werk; het is helemaal prima om dat uur aan een enkel, specifiek probleem te besteden. Luister goed naar elkaar, en wees respectvol. Gun je partner de tijd om het probleem langs alle kanten te belichten, en stel vragen waar nodig. Doe dit overigens niet onder het eten, het is belangrijk dat jullie je volledig kunnen focussen op het gesprek.

Stel enkele gemeenschappelijke doelen vast, en ga ervoor

Een goede manier om weer dichter bij elkaar te komen staan, is samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld samen een bucket list opstellen met dingen die jullie graag een keer samen zouden doen. Belangrijk is dat je gaat voor een doel dat geen stress oplevert, en vooral leuk en luchtig is. Ga dus geen plannen maken voor het renoveren van het huis, en ook het inhalen van een berg was is hier niet van toepassing. Een citytrip, een kunstproject, een workshop zeefdrukken, elk Italiaans restaurant in de buurt uitproberen, noem maar op!

Las pauzes in tijdens ruzies

Dreigt een discussie te escaleren? Maak er een gewoonte van op die momenten een pauze in te lassen. Neem even wat afstand van elkaar. Ga iets anders doen dat niet met de ruzie te maken heeft (dus niét de discussie bespreken met een buitenstaander). Wanneer jullie beiden zijn afgekoeld, kun je het gesprek rustig hervatten.

Online relatietherapie

Bieden deze technieken geen oplossing? Dan is een online therapeut misschien wel de ideale optie voor jullie specifieke situatie! Online relatietherapie heeft tal van voordelen, namelijk:

  • Je hebt zowat 24/7 toegang tot online therapie.
  • Wie geen therapeut in zijn directe omgeving vindt, hoeft geen uren in de wagen te zitten. Ook wie een lange afstandsrelatie heeft, omzeilt zo heel wat problemen.
  • Online therapie biedt meer privacy.
  • Je kunt verschillende vormen uittesten alvorens je aan een specifieke vorm toe te wijden.
  • Het kan griezelig zijn een therapeut te bezoeken. Relatietherapie van thuis uit biedt je meer comfort, wat de therapie enkel bevoordeelt.
  • Nieuwsgierig naar wat online relatietherapie voor jou en je partner kan betekenen? Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak.