Jaarlijks raken duizenden mensen betrokken bij een verkeersongeval. De een komt er beter vanaf dan de ander, maar het feit is dat veel mensen achterblijven met enorm ernstig letsel. Vaak hebben mensen hier revalidatie voor nodig, wat uit kan lopen op een enorm lang proces. Deze revalidatie is er in ieder geval op gericht om het letsel zo veel mogelijk te beperken. Dit gebeurd vaak bij een revalidatiecentrum in plaats van het ziekenhuis. Dit is omdat patiënten hier intensiever begeleid kunnen worden dan in een ziekenhuis.
Vormen van revalidatie
Bij ernstig letsel waarbij verwacht wordt dat het niet snel zal genezen, word je vaak doorverwezen naar een revalidatiearts bij het revalidatiecentrum. Hier wordt dan in overleg met de arts en de patiënt een revalidatieplan opgesteld waarbij het letsel zo veel mogelijk beperkingen weg moet halen. Het verschilt uiteindelijk per letsel hoe en waar je behandeld zal worden. Poliklinisch of klinisch revalideren kan in een revalidatiecentrum gebeuren, voor heel specifiek letsel kun je doorverwezen naar een specialist, maar je kunt natuurlijk ook revalideren in het ziekenhuis of in een verpleeghuis. Tijdens het revalideren in een echt revalidatiecentrum wordt er vaak gebruik gemaakt van een multidisciplinaire benadering. Dit betekent dat een heel breed team meewerkt aan de behandeling, van een fysiotherapeut tot een psycholoog.
Wat kost een revalidatiebehandeling?
Patiënten die behandeld worden in een AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) instelling, moeten vaak naast een eventuele bijdrage aan eigen risico ook nog een eigen bijdrage aan de instelling betalen. Dit kan de eerste zes maanden tussen de 156,- en 798,- euro liggen. Dit verschilt per instelling. Als de patiënt na deze zes maanden nog meer behandeling nodig heeft, dan kan dit uitlopen tot maximaal 2189,- per maand.
Deze kosten kunnen natuurlijk ook verhaald worden op de andere partij die betrokken was bij het ongeluk, mits zij aansprakelijk zijn. Het is zeker geen verkeerd idee om hier juridische hulp bij in te schakelen. Van Mansum Letselschade is een juridisch adviesbureau dat gespecialiseerd is in letselschade en het aansprakelijk stellen van betrokkenen. Kijk zeker eens een kijkje op hun website, want dit kan je al gauw honderden euro’s schelen!