Podotherapie voor sporters

Podotherapie voor sporters

Podotherapie is de laatste een (para) medisch discipline die de laatste jaren steeds verder geprofessionaliseerd en gespecialiseerd is. Nog steeds hebben dagelijks mensen baat bij een behandeling gericht op voet, been, heup en rugklachten. Deze klachten worden verholpen of vermindert door te kijken naar de voeten. 

Vanuit dit vakgebied zien we steeds meer doelgroepen die baat hebben bij een soortgelijke aanpak. Een van deze groepen dat zijn sporters. Een sportpodotherapeut is opgeleid om te werken met geavanceerde bewegingsanalyse-systemen. Door te kijken naar de data die voortkomt uit deze analyse kan erg veel gedetailleerde informatie worden verkregen over de manier waarop de spieren, pezen en gewrichten ten opzichte van elkaar bewegen. Door de gegevens naast elkaar te leggen en vervolgens te analyseren met specialisten uit meerdere vakgebieden is het mogelijk om het beweegpatroon van het gehele lichaam in kaart te brengen. Met deze informatie is het vaak mogelijk om de oorzaak van een blessure te vinden.

Voor welke sporters?

Er zijn veel sporters die baat kunnen hebben bij sportpodotherapie. Logischerwijs zijn het vaak de sporters waarbij er vaak een impact op de voeten plaats vindt die het meeste baat bij een analyse kunnen hebben. In de praktijk zijn er veel hardlopers, volleyballers, basketballers en wielrenners die baat hebben bij een sportpodotherapeut. Waar aanvankelijk deze specialisatie voor enkel de professionele sporter ingezet kon worden zien we nu dat deze technieken ook makkelijk inzetbaar zijn voor de amateur sporter.

Blessures verhelpen

Een sportpodotherapeut kan een verklaring vinden voor veel blessures. Er wordt met name gelet op de schoenen, de ondergrond en de hoeveelheid belasting die plaatsvindt.  Aan de hand van de beschikbare data worden adviezen gegeven hoe blessures verholpen of voorkomen kunnen worden. Denk hierbij aan het gebruik van sport-inlays, (medical) taping, sportschoenadvies of een samenwerking met de (sport)fysiotherapeut.

Blessures die vaak aangepakt worden op deze manier dat zijn bijvoorbeeld de bekenede runners knee of shit splits. Maar ook andere klachten aan de knieën en benen.