Op steeds meer plaatsen is een AED beschikbaar

AED

Het aantal AED’s in Nederland neemt snel toe. Niet alleen vind je ze op bekende plaatsen zoals NS-stations en winkelcentra. Ook steeds meer bedrijven hebben een eigen defibrillator. Dat is natuurlijk gunstig, want hoe meer bedrijven en instellingen een AED aanschaffen, hoe groter de kans dat iemand met een hartstilstand gered kan worden. De bediening van een AED is ook voor leken eenvoudig te doen, het apparaat geeft stap voor stap aan wat je moet doen. Wanneer iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen wordt en het hart weer op gang komt is de kans op hersenschade heel klein.

Wanneer is een AED thuis zinvol?

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op een hartstilstand of hartritmestoornissen. In dit soort gevallen kan een AED kopen voor thuis aan te raden zijn. Dan kan een partner of ander inwonend gezinslid direct ingrijpen als het mis gaat. Het enige wat je nodig hebt voor een AED is een stopcontact zodat het apparaat altijd gebruiksklaar is en direct kan worden ingezet. Ook hier geldt dat het apparaat stap voor stap aangeeft wat je moet doen. Natuurlijk kun je het gebruik oefenen. Dit kan ook op een speciale pop, zodat je ook het daadwerkelijk toedienen van de elektrische schok kunt trainen.

De AED op het werk

Op het werk zijn vaak 1 of meer bedrijfshulpverleners aanwezig. Zij hebben speciale training gehad om in geval van een noodsituatie direct te kunnen handelen. Uiteraard hoort daar ook reanimatie bij. Met behulp van mond-op-mond beademing en hartmassage kun je tijd rekken. Het inzetten van een AED kan ervoor zorgen dat een stilgevallen hart weer op gang komt. Dus ook als een collega bezig is met reanimeren, dan nog is het belangrijk dat de AED zo snel mogelijk wordt gehaald om ervoor te zorgen dat het hart van het slachtoffer hopelijk weer zelfstandig gaat kloppen. Natuurlijk belt iemand anders direct 112 voor professionele hulp.

Een AED kopen of huren

Als je graag een AED op het werk wilt of thuis dan kun je kiezen voor kopen, maar soms kun je het apparaat ook huren. Er wordt dan regelmatig een controle gedaan of de AED nog goed werkt. Als dat niet het geval mocht zijn dan wordt hij omgeruild. Het is, ook als je een AED in eigendom hebt, verstandig om deze minimaal eens per jaar te laten controleren door een deskundige. Zo weet je zeker dat hij goed werkt als er een noodgeval is.