Online psycholoog op afstand maar toch dichtbij

Online psycholoog

De meeste psychologen en psychiaters geven er de voorkeur aan om afspraken met cliënten face-to-face te doen, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms hebben cliënten een fysieke beperking, maar het is ook mogelijk dat cliënten langdurig in het buitenland bivakkeren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij expats. Die wonen en werken een aantal jaren op een plek in het buitenland en verhuizen daarna naar een ander land voor een nieuwe functie. Zo’n overstap is psychisch zwaar. Het is prettig als er dan de mogelijkheid is van online praten met een psycholoog in Nederland.

Begrip voor de problemen

De online expat psycholoog woont zelf ook lang niet altijd in Nederland. Daardoor heeft hij veel begrip voor de psychische stress en de andere aspecten van de zogenoemde explat blues. Die verbondenheid zorgt al meteen voor een gevoel van vertrouwen. Bij ernstige psychische problemen is daarom een online sessie via een videoplatform aan te bevelen. Als cliënt zie je de psycholoog en dat helpt om de informatie te delen en bovendien kun je via een videoconversatie snel informatie uitwisselen. Een online videobehandeling verschilt in wezen maar weinig met een face-to-face afspraak. Het resultaat van deze beide methoden van behandelen is ongeveer hetzelfde.

De voordelen van een chat

Hoewel een videosessie met een psycholoog vaak goede resultaten biedt, zijn er ook wel nadelen aan verbonden. Ten eerste moet je er een afspraak voor maken en ten tweede is het noodzakelijk dat je je voor de sessie een tijdje kunt afzonderen. Als je gaat chatten met de psycholoog heb je die nadelen niet. Bij chatten heb je wel wat minder persoonlijk contact. Maar dat hoeft geen bezwaar te zijn, vooral als je klachten niet heel ernstig zijn. Een voordeel van chatten met een psycholoog is dat je je conversatie overal kunt hebben, zelfs als je aan het werk bent. Een ander voordeel is, dat je een conversatie achteraf nog eens kunt nalezen.

Welke communicatievorm?


Als cliënt mag je de communicatievorm die je met de online psycholoog wilt gebruiken zelf kiezen. Houd er rekening mee dat het bij ernstige psychologische klachten beter is om minimaal één sessie via een online videoverbinding te laten verlopen. Maar als dat vanwege technische faciliteiten, tijd, kennis of privacy niet mogelijk is, kan ook een chat prima uitkomst bieden. Over de privacy hoef je je geen zorgen te maken. Bij elk platform dat wordt gebruikt is de veiligheid goed op orde. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand de informatie die je deelt kan lezen.