Met deze dagelijkse yoga oefeningen zul jij lekkerder in je vel zitten

dagelijkse yoga oefeningen

Het zal vast geen geheim zijn dat yoga een positief effect op je heeft voor zowel je lichaam als geest. Yoga vergroot namelijk je flexibiliteit, het versterkt je spieren, het helpt je beter slapen en zo kun je nog tal van redenen opnoemen waarom yoga gezond voor je is. Maar als je yoga alleen beoefent wanneer het jou uitkomt en hier geen regelmaat in hebt, zul je niet veel merken van de vele voordelen die yoga oefeningen met zich meebrengt. Om echt de voordelen van yoga te merken is het belangrijk dat je dagelijks yoga oefeningen doet. Ik vergelijk het vaak met het schoonmaken van je huis. Wanneer je elke dag 15 tot 30 minuten dingen in het huis schoonmaakt, zal het er altijd netjes en opgeruimd uitzien. Doe je een week niks in het huishouden, dan zul je zien dat het er na een paar dagen onwijs rommelig uitziet. Dat is met yoga ook het geval. Doe je een aantal dagen intensief yoga oefeningen, dan zul je merken dat je je energieker voelt en je een stuk beter in je vel zit. Laat je er vervolgens een paar dagen overheen gaan voordat je weer oefeningen doet, zijn je spieren verslapt en begin je weer van vooraf aan. Als jij vanaf vandaag onderstaande yoga oefeningen dagelijks uitvoert, zul je merken dat je na een tijdje een stuk beter in je vel zit.

Oefening 1: Kapalabhati

De Kapalabhati is een ademhalingsoefening en de techniek hierachter heeft een reinigende en activerende werking. Het wordt ook wel de Vuurademhaling genoemd. Het is een reinigings oefening en de nadruk bij deze oefening ligt op de uitademing. Hoe beoefen je de Kapalabhati? Ga comfortabel zitten met je handen op je knieën en leg eventueel een hand op je buik om deze te voelen bewegen. Yogamatten kunnen je helpen om het comfortabeler te maken deze oefening uit te voeren. Adem een paar keer diep in en uit. Adem vervolgens voor driekwart uit en duw de resterende lucht hard snuivend door de neus naar buiten. Tegelijkertijd trek je de buikspieren naar binnen. Om te beginnen doe je drie rondes van 11 ademhalingen.         

Oefening 2: Balasana

Als je bovenstaande ademhalingsoefening gedaan hebt is het fijn om in de kindhouding te komen, ook wel Balasana genoemd. Met deze oefening kun je contact maken met jezelf en heeft een kalmerend effect. Om deze oefening uit te voeren kom je op handen en knieën zitten. De polsen staan recht onder de schouders en de knieën recht onder de heupen. Adem in en duw je borst naar voren en uitademend breng je het zitvlak naar je hielen. Het voorhoofd breng je richting de grond. 

Oefening 3: Neerwaartse hond

Deze oefening is waarschijnlijk voor velen wel bekend en zorgt ervoor dat er energie door je hele lichaam zal stromen. Het gaat onder andere stijfheid in je benen, rug en schouders tegen en het kan ook helpen tegen hoofdpijn, sommige soorten rugpijn, slapeloosheid, vermoeidheid en stress. Hoe doe je deze oefening? Ga weer op je handen en knieën zitten en zet je knieën een stukje uit elkaar, recht onder de heupen. Zet je handen op schouderhoogte. Spreid je vingers naar voren en laat je lichaamsgewicht op je handen rusten. Vervolgens strek je je armen en benen waardoor je zitvlak naar boven komt en als dit niet prettig aanvoelt kun je je knieën een beetje buigen. Duw de hielen in de richten van de grond en laat je hoofd rusten tussen je armen. Blijf zo’n twee tot drie minuten in deze houding staan en kom daarna weer terug in de Balasana (kindhouding).