Krachttraining voor vrouwen: 3 tips om te beginnen

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining is populairder dan ooit! En niet alleen onder mannen, maar we zien ook steeds meer vrouwen in het krachthonk. Ben je wel een beetje klaar met de cardio-apparaten? Veel vrouwen willen wel beginnen met krachttraining, maar weten niet hoe. Bovendien zijn veel dames bang om te gespierd te worden, maar hier hoef je je helemaal geen zorgen over te maken. Om je een eindje op weg te helpen, zetten we drie tips om te beginnen op een rij. Succes!

Iedereen begint ergens

Veel vrouwen denken dat krachttraining een mannensport is, maar niks is minder waar. Ook voor vrouwen is het leuk om te doen en het biedt veel lichamelijke voordelen. Zo kan krachttraining je helpen om fitter te worden, maar ook kun je het lichaam creëren wat je altijd al wilde. Als vrouw kan het best even wennen zijn in de sportschool tussen alle mannen, maar laat je hierdoor zeker niet uit het veld slaan. Iedereen begint ergens en je mede-sporters vinden het alleen maar goed dat je er bent! Niemand kijkt naar je en je kunt op je gemakje uitzoeken hoe je een bepaalde oefening het beste doet. En weet je niet hoe een bepaald apparaat werkt? Schaam je niet om om hulp te vragen. 

Tip: is jouw doel werken als personal trainer? Bekijk de vacature personal trainer op Jobbird!

Vorm is belangrijker dan gewicht

Als je begint met krachttraining, adviseren we je om rustig te beginnen. Vorm is namelijk veel belangrijker dan het gewicht. Er zijn heel veel vrouwelijke krachtsporters die een verkeerde vorm aannemen en hierdoor de kans op blessures enorm vergroten. Kies daarom eerst voor de lichte gewichten en werk langzamerhand je weg omhoog. Twijfel je of je vorm goed is? Op het internet zijn genoeg uitlegvideo’s te vinden die je een handje kunnen helpen. En vergeet niet een goede warming-up te doen om je spieren warm te maken!

Neem voldoende rust

Als je begint met krachttraining zul je gegarandeerd spierpijn krijgen, hier waarschuwen we je alvast voor. Tijdens een training ontstaan er namelijk hele kleine scheurtjes in je spieren. Zorg ervoor dat je je lichaam genoeg rust en voldoende voeding geeft voor spierherstel. Op deze manier worden de scheurtjes weer gerepareerd en kun je de volgende keer iets zwaarder trainen. Het is dus essentieel om tussen de trainingen door rust te nemen. Een spiergroep heeft ongeveer 24 tot 72 uur hersteltijd nodig en het is belangrijk dat je elke spiergroep ten minste één keer in de week traint om progressie te maken.