Klim- en avonturenbos: ga jij de boom in?

Klim- en avonturenbos

Heb je weleens gehoord van een klim- en avonturenbos? Misschien ben je op zoek naar een leuk uitje voor een kinderfeestje of denk je aan iets leuks voor een bedrijfsuitje. Dan kan een klimbos een idee zijn! In bijna iedere provincie in Nederland is er wel een klimbos te vinden, zo ook klimbos Brabant. Er zijn veel activiteiten te doen naast het klimmen en klauteren in de bomen.

Wat is een klim- en avonturenbos?

De naam spreekt eigenlijk al voor zich: een klim-en avonturenbos is een bos waar je kunt klimmen in bomen en avonturen kunt beleven. Je doet dit op een speciale manier. Door een heel bos zijn verschillende routes uitgezet waar je in de bomen kan klimmen en een parcours aflegt. Met behulp van kabels, houten platforms en touwen kan je dat parcours afleggen. Je gaat van de ene boom naar de andere boom. Vanwege de veiligheid moet je een klimuitrusting hebben en gaat er een instructeur met je mee. Omdat niet iedereen even heldhaftig is, zijn er verschillende routes uitgezet op verschillende hoogtes en met verschillende lengtes. Je bent gezekerd met een kabel zodat je niet naar beneden kan vallen. Dat is belangrijk omdat sommige platforms wel 12 meter hoog zijn. Dan wil je natuurlijk niet zomaar naar beneden vallen. In landen als Frankrijk en Duitsland zijn al veel klimbossen, maar inmiddels doet Nederland niet meer onder.

Welke activiteiten zijn er te doen in het klim- en avonturenbos?

Er zijn meer activiteiten dan alleen klimmen. Er is iets te doen voor elke leeftijd. Zo kun je op weg gaan met een step of maak je speciale GPS-tocht. Het klimbos is geschikt voor alle leeftijden en groepen. Of het nu een kinderfeestje of een bedrijfsuitje is. Als je specifiek op zoek bent naar een activiteit voor kinderen, dan zijn kinderen vanaf ongeveer 7 jaar welkom in het klimbos. Er zijn spannende activiteiten te doen, maar ook activiteiten waar het kind iets van kan leren. Je kunt hoog in de bomen klimmen of laag bij de grond blijven. Een klimbos is niet alleen voor de gezelligheid maar het bevordert ook de ontwikkeling van het kind op meerdere vlakken. Dat buiten zijn goed voor je is, weet iedereen. Het is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Specifiek bij kinderen stimuleer je ontwikkeling van de zintuigen en motoriek. Het is ook een manier om grenzen te ontdekken en de fantasiewereld te vergroten. De grove motoriek wordt ook ontwikkeld. Hiermee is een uitje naar het klimbos niet alleen iets leuks, maar ook iets leerzaams.

Praktische informatie over het klim- en avonturenbos

Klimbossen zijn overal in Nederland te vinden. In Brabant is een mooi klimbos middenin Natuurpoort de Roovertsche Leij. Er zijn verschillende parcoursen en meerder activiteiten te doen. De route is makkelijk te vinden en er is genoeg parkeerplek. Ook is er een restaurant aanwezig waar je kunt rusten en heerlijk een bak koffie kunt nemen.