Kleine aanpassingen voor het maken van een oudere woning

Kleine aanpassingen voor het maken van een oudere woning

Het oude gezegde dat zegt “er is geen plek zoals thuis” klinkt niet altijd waar. Als een geliefde speciale zorg nodig heeft, is hun huidige huis misschien niet de veiligste of meest praktische plek om te wonen. Je kunt echter wel een comfortabelere en veiligere omgeving creëren voor je oudere familielid. Het is belangrijk om na te denken over het soort aanpassingen dat je moet maken, zodat een oudere of iemand met beperkte mobiliteit zich nog steeds thuis kan voelen. Je moet zelfs de meest elementaire dingen, zoals een seniorenbed, in overweging nemen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel zijn in dat huis.

Houd alles binnen handbereik

Houd alles binnen handbereik. Als je een rollator of wandelstok moet gebruiken, zorg er dan voor dat alle belangrijke items binnen armlengte zijn. Dit kan betekenen dat dingen als waterflessen en afstandsbedieningen in de buurt van het bed of de bank moeten worden aangesloten, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Gebruik een kruk om op te staan ​​uit een stoel. Als je niet alleen kunt staan, overweeg dan om waar mogelijk een kruk naast de stoel te gebruiken. Rolstoelen zijn handig om je te verplaatsen als je je ongemakkelijk voelt bij het lopen van lange afstanden of als je door ziekte of letsel niet in evenwicht bent. Rolstoelen kunnen ook handig zijn bij het dragen van zware voorwerpen, zoals tassen vol boodschappen. Houd er rekening mee dat de meeste rolstoelen geen opbergvakken hebben. Het is misschien het beste om er geen te gebruiken, tenzij absoluut noodzakelijk. Overweeg om meubels of apparatuur te kopen die voor ouderen zijn gemaakt, zoals een sta op stoel, zodat het voor hen niet moeilijk zal zijn om basisdingen in huis te doen.

Deuropeningen verbreden

Als je een oudere geliefde in huis hebt, moet je wellicht enkele aanpassingen maken voor hun veiligheid en comfort. Brede deuropeningen zijn een noodzaak voor rolstoelen en rollators. Zorg ervoor dat de deuropening waar je ouder het grootste deel van zijn of haar tijd doorbrengt, breed genoeg is. Een rolstoel is doorgaans 90 cm breed van wiel tot wiel en heeft een voorwiel dat iets verder uitsteekt dan de andere. Houd bij het meten van een deuropening rekening met de breedte van dit zwenkwiel zodat het tijdens gebruik niet tegen beide kanten van de opening stoot.

Zorg voor goede verlichting

Door ervoor te zorgen dat het huis van je geliefde goed is verlicht, zullen ze zich veilig en comfortabel voelen. Zorg voor voldoende licht in alle delen van het huis. In de keuken een lichtschakelaar bij beide ingangen naar de keuken. Het doel hiervan is dat je senior familielid niet in het donker hoeft rond te lopen terwijl ze aan het koken zijn of de afwas doen. Een badkamer moet ook een eigen lichtschakelaar hebben. Hierdoor kunnen ze zich aankleden zonder dat ze moeite hebben om te zien wat ze aan het doen zijn. Voeg een extra schakelaar toe in de buurt van slaapkamers, zodat opstaan ​​’s nachts niet moeilijk is. Je kunt ook overwegen om bewegingssensorlampen toe te voegen buiten ingangen en trappen waar er geen bovenverlichting is. Dit is voor extra veiligheidsmaatregelen tegen vallen of struikelen op trappen wanneer je je ’s nachts of in de vroege ochtenduren verplaatst. Handleuningen zijn belangrijk voor de veiligheid bij het op- en afgaan van trappen.