Hulp bij de aanschaf van een gehoortoestel

Hulp bij de aanschaf van een gehoortoestel

Opeens merk je het: je gehoor wordt minder…

Misschien word je erop gewezen door mensen om je heen of misschien merk je het zelf, maar op een bepaald moment merk je dat je minder goed kunt horen. Op zo’n moment zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen:

Ga op internet op zoek naar een online gehoortest:

Zo’n test is heel simpel uit voeren en kan gewoon thuis op je eigen computer worden gedaan. Je volgt de aanwijzingen op die je krijgt voor je de test gaat uitvoeren. Dit heeft dan vooral te maken met de instellingen van je computer. Zorg dat het op het moment van de test stil is in je omgeving en zorg er ook voor dat je niet gestoord kan worden. Na afloop van de test worden de gegevens doorgestuurd en enige tijd later krijg je de uitslag. Afhankelijk van die uitslag kun je nog even wachten voor je verdere actie onderneemt of je kunt direct een vervolgstap nemen.

Ga naar de huisarts:

De huisarts kan bepalen of je last hebt van een tijdelijke doofheid omdat je verkouden bent geweest, of je wellicht een oorontsteking hebt of dat er iets anders aan de hand is. Misschien heb je last van veel oorsmeer; dit kan de huisarts gemakkelijk oplossen. Wellicht stuurt de huisarts je door naar een KNO arts.

Ga naar de audiciën:

Zorg er allereerst voor dat je een erkende audiciën bezoekt met gediplomeerde medewerkers. Dit heeft te maken met het al of niet ( gedeeltelijk) vergoeden van je gehoorapparaat. De audiciën zal verschillende tests uitvoeren en hierdoor bepalen of, en zo ja, welke gehoorproblemen er zijn. Hij of zij zal je vertellen wat de mogelijkheden zijn als je een gehoorapparaat nodig hebt. Een basic gehoorapparaat zal vrijwel altijd gedekt worden door je basis ziektekostenverzekering. Als je een gehoorapparaat met meer mogelijkheden wilt, zal de vergoeding afhangen van je verzekering.