Hoe komt het dat veel mensen eitwitpoeder voor niks gebruiken?

eiwitpoeder gebruiken

Eiwitpoeder wordt veel gebruikt als supplement in Nederland. Voor een aantal euro krijg je een enorm grote pot waar je lange tijd mee vooruit kunt. De bekende eitwitshake is één van de goedkoopste eiwitbronnen die er verkrijgbaar is. Veel mensen denken dat dit een wondermiddel is waar je sterk van wordt. Dat hoeft per definitie echter zeker niet zo te zijn. Veel mensen gebruiken het voor het fitnessen, hardlopen of na een training. De waarheid is dat het eigenlijk helemaal niet zo nodig is. Dit is gebleken uit vele onderzoeken. Sommigen zien dit namelijk als vervanging van de maaltijd, dit het zeker niet is. Geen gezonde vervanging tenminste! Dit zorgt er niet voor dat je voldoende gezonde eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zijn goed maar er moet ook afwisseling in bestaan. Te veel van deze eiwitten kan zelfs erg ongezond zijn!

Bulk eiwitten

Aangeraden voor krachtsporters is 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Wanneer je bijvoorbeeld 80 kilo weegt is de ideale inname 160 gram. Dit is ruim voldoende om meer spiermassa op te bouwen. Wanneer je veel meer inneemt heb je daar niets aan. Je lichaam zal de eiwitten automatisch afbreken waardoor het niet omgezet wordt in spieren. Wanneer je wilt aankomen of spieren wilt opbouwen zijn er andere methode gewenst naast het innemen van eiwitpoeder. Bijvoorbeeld volkoren boterhammen eten, havermout en pasta. Daarnaast is het ook belangrijk om veel groenten te eten. Dit bevat meer koolhydraten en eiwitten als je wellicht zou denken. Combineer verschillende soorten vlees. Het is dus beter om gevarieerd te eten, dan om heel veel eiwitpoeder in te nemen. Het is een stuk gezonder voor je en werkt veel beter om je doel te bereiken.

Vet verliezen

Wil je vet verliezen? Dan wordt het een heel ander verhaal. Het kan lastig zijn om de juiste hoeveelheid in te nemen in dit geval. Belangrijk hierbij is ook weer dat je gevarieerd eet. Eet voldoende koolhydraatrijke producten. Vlees, vis, eieren, noten, zaden en zuivelproducten zijn heel erg belangrijk. Wanneer je eiwitten tekort komt kan eiwitpoeder zeker uitkomst bieden.

Gebruik eiwitpoeder als aanvulling in plaats van als wondermiddel

Denk dus niet dat eiwitpoeder volstaat als dagelijkse voeding. Het is goed om het tekort aan eiwitten aan te vullen. Vooral na een hoge fysieke inspanning kan het zeker helpen. Belangrijk is dus om gezond en gevarieerd te eten. Zie het niet als wondermiddel maar aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon!