Hoe herstellen je spieren het snelst? De beste tips!

spierherstel versnellen

Het gevoel van spierpijn ken je ongetwijfeld. Soms is de spierpijn zo erg dat je haast niet kunt sporten. Dankzij deze tips zal het herstellen van de spieren in de toekomst een stuk beter en sneller gaat. Lees verder als je minder spierpijn wilt! Goed herstellen is erg belangrijk als je een trainingseffect wilt bewerkstelligen. Houd daarom altijd de regels van de supercompensatie in de gaten om een zo groot mogelijk effect te krijgen en niet overtraind te raken. Een gouden regel is dat bij meer trainen ook meer rusten/herstellen hoort.

Veel water drinken

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar dat is het zeker niet. Water is je beste vriend. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en dat is voor niets. Dit is erg belangrijk voor ons, omdat het afvalstoffen afvoert en zorgt voor de aanvulling van vitamines, mineralen, voedingsstoffen en hormonen aan ons lichaam. Water zorgt er voor dat deze stoffen op de juiste plek komen. Het is dus zeker heel erg belangrijk. Het regelt daarnaast onze lichaamstemperatuur.

Tijdens een training verlies je enorm veel vocht door het zweten. Het is erg belangrijk dat je dit zo snel en goed mogelijk aanvult. Dit zal er namelijk ook voor zorgen dat je spieren snel herstellen. Veel water drinken voor, tijdens en na de training is dus erg belangrijk.

Slapen

Veel mensen zijn blij om te slapen. Dit is heel erg belangrijk ook voor het herstellen van je spieren.  Onze spieren herstellen namelijk vooral tijdens de slaap. Het is aan te raden om minimaal 8 uur per nacht nachtrust te pakken. Dit lukt je waarschijnlijk niet altijd. Probeer het echter wel, want het is enorm goed voor het herstel van je spieren. Zorg er voor dat het goed donker is in je slaapkamer. Dit zorgt er voor dat je dieper en beter slaapt. Het is ook goed om een ritme te ontwikkelen en dus niet op onregelmatige tijden te slapen.

Gezond eten

Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is. Een gezonde en afwisselende voeding is echter ook erg belangrijk voor het herstel van je spieren. Heel erg belangrijk is dat je ook voldoende vitamine C binnenkrijgt. Dit bevat namelijk collageen, dit helpt enorm goed om afgebroken spierweefsel te herstellen. De schade aan spieren zal hierdoor verminderd worden. Vitamine C vind je vooral in citrusvruchten zoals sinaasappels. Een echte vitamine C bom is spinazie. Dit is ook goed om spieren te kweken natuurlijk!

Naast vitamine C is het ook belangrijk om veel magnesium binnen te krijgen. Dit haalt de spanning van je spieren af waardoor je minder snel last zal hebben van spierpijn. Magnesium vind je in peulvruchten, volkoren producten en noten. Moraal in het verhaal: Drink veel water en eet gezond en gevarieerd om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen.