Hoe bouw je spiermassa op?

spiermassa opbouwen

Spiermassa is belangrijk om goede sportprestaties te kunnen behalen, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid. Om spiermassa op te bouwen heb je een goede balans tussen training en voeding nodig.  Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor spieren. Hoe je kun je het beste spiermassa opbouwen?

Behoud van spiermassa

De inname van voldoende eiwitten is belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Eiwit supplementen kunnen daarbij helpen. Supplementen kun je kopen bij de Supplementen specialist. Zeker als je ook wilt afvallen is het belangrijk om genoeg eiwitten te consumeren om ervoor te zorgen dat je geen spiermassa verliest. Eiwitsupplementen zijn bedoeld als een aanvulling op een gezond dieet en gevarieerd voedingspatroon. Het is dus belangrijk dat je eiwitsupplementen niet gebruikt als vervanging van bepaald eiwitrijk voedsel.

Een passend trainingsschema

Een van de belangrijkste dingen bij het opbouwen van spiermassa  is een passend trainingsschema. Het is belangrijk dat het trainingsschema dat je volgt zwaar genoeg is om spiermassa op te bouwen maar niet zo zwaar dat je er dagen van bij moet komen. Om spiermassa op te bouwen is het wel belangrijk dat je je lichaam iets zwaarder belast dan het gewend is. Hierop reageert je lichaam door meer spiermassa op te bouwen en dit efficiënter te gaan gebruiken.

Hoe snel bouw je spiermassa op?

Als mannelijke sporter bouw je ongeveer 3 tot 5 kilo spieren op in het eerste jaar. Voor een vrouwelijke sporter ligt dit rond de 2 tot 3 kilo. Het eerste jaar gaat de spieropbouw het snelst. De daaropvolgende jaren gaat de opbouw van spieren minder snel. Hoeveel spiermassa je opbouwt is van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste is het afhankelijk van je aanleg, of je voldoende slaapt en of je een passend voedingspatroon hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je trainingsschema goed aansluit bij je persoonlijke doelen.