Hoe antioxidanten in groene thee jouw fit-journey kunnen ondersteunen

antioxidanten in groene thee

In groene thee zitten enorm veel antioxidanten die je kunnen helpen als je je gezonder en fitter wilt voelen. Antioxidanten zorgen ervoor dat je weefsels en cellen beschermd worden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die agressief zijn en schade aan je lichaam kunnen veroorzaken. Vitamine C, vitamine E, flavonoïden en selenium zijn antioxidant voorbeelden. Met de hulp van Janneke Thee maakten we volgend overzicht van dé belangrijkste stof in groene thee: de antioxidanten.

Afvallen met groene thee

Je hoort het wel vaker; groene thee helpt je om af te vallen. Helaas is het niet zo simpel als het klinkt. Toch kan groene thee wel een positief effect hebben op je gewicht. Op gewicht blijven en afvallen is een ingewikkeld proces. Gewoon even je voedingspatroon aanpassen of de hele dag groene thee drinken helpt je niet om af te vallen. Hoe werkt het dan met groene thee? In groene thee zitten stoffen die een ondersteuning kunnen zijn bij het afvallen. Dit werkt alleen als je gezond eet. De stof die hierbij belangrijk is, is EGCG. Deze antioxidant wordt in verband gebracht met de vetopname uit voedsel en de vetverbranding.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat afvallen ondersteund kan worden door alle soorten thee, maar groene thee schijnt hier het beste bij te helpen. Dit komt door het hoge mangaan-, en EGCG gehalte. Groene thee kan dus een ondersteunend middel zijn bij afvallen, maar verwacht er geen wonderen van. Overgewicht zou niet meer bestaan als mensen van groene thee ineens kilo’s gewicht zouden kwijtraken.

Groene thee voor een goede bloeddruk

Drink je veel koffie en is je bloeddruk te hoog? Dan is het een goed idee om over te stappen op groene thee. In groene thee zit, net als in koffie, cafeïne, alleen veel minder. Je zou dus beter groene thee kunnen drinken dan koffie als je je bloeddruk wilt verlagen. Als je drie tot vier kopjes groene thee drinkt per dag, dan profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen van groene thee. Het werkt dan namelijk cholesterolverlagend en bloeddrukverlagend. De inname van cafeïne blijft hierdoor binnen de perken, wat positief is voor je bloeddruk.

Is groene thee voor iedereen gezond?

Voor de meeste mensen is groene thee een gezonde drank. Het is een manier om voldoende vocht binnen te krijgen en het zit boordevol waardevolle antioxidanten en mineralen. Alleen mensen die last hebben van de darmen of de maag of het Prikkelbare Darm Syndroom hebben kunnen beter niet teveel groene thee drinken. Dit kan de klachten namelijk verergeren en daardoor een averechts effect hebben.

Ook voor het gebit is groene thee gezond. Tijdens het groeien absorbeert de theeplant fluoride uit de bodem. Fluoride zit dus in alle soorten thee, niet alleen in groene thee. Maar eigenlijk zit er fluoride in bijna alle voedingsmiddelen. Echter is het niet genoeg om je gebit te beschermen.