De belangrijkste reden om aan HIIT te doen

HIIT

Snel fit worden zonder er al te veel tijd in te steken? HIIT is dan wellicht geschikt voor jou!
Wanneer je een liefhebber bent van High Intensity Interval Training dan weet je dat dit een zeer effectieve workout is. Veel mensen zijn er van overtuigd dat een HIIT workout veel effectiever is dan andere workouts. Het staat als een paal boven water dat je hiermee tijd kunt besparen op de sportschool. Lees verder om de belangrijkste redenen te lezen om de HIIT te kiezen!

Een goede stofwisseling

We weten allemaal dat een goede stofwisseling heel erg belangrijk is. Tijdens normale sportactiviteiten zoals fietsen of hardlopen verbruik je minder zuurstof dan bij een HIIT training. Wanneer je meer zuurstof verbruikt, verbrand je namelijk calorieën dan tijdens een normale workout. Tijdens een HIIT training boost je dus je stofwisseling.

Het versterken van je belangrijkste spier

Jordan Metzl is auteur van The Exercise Cure. Hij onderzocht de werking van je hart tijdens de HIIT oefeningen. Met tabata-workouts moeten je hart en spieren extra hard werken. Deze workout bestaat uit 8 intervallen die je uitvoert in 4 minuten. Dit vergroot je cardiovasculaire power effectief.

Gezondheidsvoordelen

HIIT is een pittige krachttrainingssessie, die zeer goed werkt om calorieën te verbranden. Denk niet dat je dit even snel kunt doen. Volgens Metzl heb je het dan mis. Het is erg goed voor je wanneer je dit goed doet. Voeg gewichten toe aan je krachttraining en bouw het langzaam op. Deze workout is ontzettend goed voor je billen.

Op maat fitnessen

Luister goed naar je lijf en bewaak je grenzen. Train niet te zwaar en let goed op de signalen die je lichaam geeft. Ben je er nog niet klaar voor om zware gewichten te tillen? Geen probleem, bouw het rustig op. Niemand zit te wachten op verrekte spieren of spierpijn. Doe HIIT dus op je eigen niveau en kijk niet teveel naar anderen. Je weet zelf het beste wat je lichaam aan kan.

Overal kan je HIIT doen

Je hebt er niet perse een sportschool voor nodig. In tegendeel zelfs, je kunt overal aan HIIT doen. Je kunt het buiten doen in de natuur en zelfs op je slaapkamer.

Bloedsuiker in balans

Volgens het vakblad Diabetologia is gebleken dat HIIT met veel intervallen enorm goed helpt op je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Meer vet verbranden in weinig tijd

Tijdens de workout met zeer intensieve oefeningen wissel je ook af met minder intensieve oefeningen. Hierdoor verbeter je de aerobic conditie. Deze zorgen er voor dat je hart sterk wordt. Dit helpt volgens BJ Gaddour (Men’s Health) om vet te verbranden.