Gezond koolhydraaatarme boodschappen

Gezond koolhydraaatarme boodschappen

Het is vast en zeker herkenbaar voor iedereen en iedereen heeft er moeite mee, op een gezonde manier boodschappen doen. Want welke producten zou je kunnen halen als je gezond wilt eten en welke producten kan je het beste in de winkel laten liggen? Tegenwoordig kijken mensen ook eerder naar wat het goedkoopst is en zoveel mogelijk bevat, maar soms is het verstandiger om iets anders te kiezen. Hieronder geef ik wat tips zodat je misschien je manier van boodschappen eventueel zou kunnen veranderen! Want een paar kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je een gezonder eetpatroon ontwikkelt. Ook wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt is het handig om dit artikel te lezen. Er zijn namelijk een paar kleine weetjes die het dieet een stuk eenvoudiger kunnen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 5/100 regel? Dit betekent dat je op het etiket kijkt van een willekeurig product en bevat het meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram dan is het niet geschikt voor een koolhydraatarme levensstijl, zit het daar onder? Dan kun je het in je mandje stoppen!

  1. Maak een boodschappenlijst

Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijst van de producten die je echt nodig hebt en die je ook echt wilt hebben. Kijk eventueel in de folders of er aanbiedingen zijn dat je dan dat ene product kan halen dan in plaats iets anders. Het is beter om thuis al een lijst te maken en de aanbiedingen te bekijken in folders want zo ben je minder snel verrast in de winkel met al die aanbiedingen en hou jij je alleen lekker aan de boodschappenlijst. Ook is het handig om thuis vast een planning te maken. plan een hele week vooruit, zo hoef je minder weg te gooien en heb je minder kans dat je in de verleiding komt om iets ongezonds te gaan afhalen omdat je niets in huis hebt.

Als je liever spruitjes wilt halen maar je ziet dat de broccoli nu in de aanbieding is dan zou je gewoon broccoli kunnen halen. Zo heb je weer wat centjes bespaard en je eet misschien weer een keertje wat anders. Wat je ook zou kunnen doen is iets van de aanbieding inslaan (als het lang houdbaar is), zo hoef je na een week of twee dit product nog niet te halen omdat je het al thuis hebt en je bespaart er weer mee omdat het in de aanbieding is (bijvoorbeeld: actie! Nu twee potgroenten voor maar €1,00 !!).

  1. 1 keer per week boodschappen

Probeer gewoon om 1 keer per week boodschappen te doen. Haal alles in 1 keer voor de hele week, zo hoef je niet elke dag of om de paar dagen weer veel inkopen te doen. Zo ben je ook minder snel geneigd om extra producten te kopen die je eigenlijk niet eens nodig hebt. Je zou voor verse groenten eventueel wel vaker naar de supermarkt kunnen gaan om verse producten te hebben, maar de overige boodschappen zou je het beste gewoon 1 keer per week kunnen doen.

  1. Laat je niet verleiden!

Soms is het zo verleidelijk om wat te kopen wat in de aanbieding is… of wanneer je naar binnen loopt en je ruikt de gebakken ovenbroodjes… Maar laat je niet hierdoor verleiden. Je wilt op een goeie en gezonde manier boodschappen doen en geen extra centjes uitgeven! Meestal doen winkels dit om je in verleiding te krijgen (wat meestal lukt), waardoor je weer extra boodschappen haalt en uitgeeft dan je hebt gepland. Ik heb eerder wel aangegeven dat je producten zou kunnen halen die in de aanbieding zijn, maar doe dat dan ook door in de folders te kijken en niet door je te laten verassen in de winkel. Je gelooft het niet maar probeer het zelf maar uit.. je geeft minder uit en haalt meer gezonder eten als jij je aan je boodschappenlijst houdt.

  1. Etiketten lezen

Probeer de etiketten te lezen die op het product staan die je wilt kopen. Het is verstandig om producten te halen die geen extra zout en/of suikers bevatten. Ook kan je zien hoe je het product moet bewaren, meestal doen mensen de meeste dingen direct in de koelkast maar dat is bij de meeste producten niet eens nodig. En tot slot kan je zien wat er in het product zit, zo lees je dus wat je binnenkrijgt. Het is belangrijk om etiketten te leren lezen, zeker als je gezonder wilt gaan eten of als je wilt afvallen of aankomen in spieren. Je moet dan voedingsmiddelen in een bepaalde hoeveelheid en verhouding binnenkrijgt. Genoeg eiwitten en gezonde vetten en niet te veel suikers en snelle koolhydraten. Kies ook producten met vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor een gezond lichaam. Daarnaast zorgen ze voor verzadiging (een vol gevoel) en hebben ze een belangrijke functie in jouw darmen.

  1. Regels

Laat je niet snel in verleiding brengen, soms staat er op een product dat het vers is maar om eerlijk te zijn hoeft dat niet eens echt vers te zijn. Het woord ‘vers’ is niet in de warenwet vastgelegd dus het is een lege term. Dus het hoeft niet gezonder te zijn dan andere producten en het is dus misschien niet zo vers als je denkt dat het misschien is. ben je benieuwd naar andere tips, kijk dan eens op kokenmetLisa.

Maar de termen zoals: vezelrijk of light mogen niet zo maar gebruikt worden. De fabrikant moet zich wel aan de wettelijke regels blijven houden van de verpakkingen. Dat houdt in dat je als fabrikant niet zomaar dingen mag noteren die niet kloppen dus als je op een verpakking vezelrijk leest dan hoort het ook echt vezelrijk te zijn! En een light product houdt echt niet altijd in dat het gezonder is, het bevat ongeveer 30 % minder suiker/vet of calorieën dan wat een normaal product bevat, maar het is zeker niet altijd gezonder. In sommige gevallen bevat het namelijk minder vet, maar juist meer suiker (of andersom) kijk daarom altijd goed op de etiketten en koop nooit zomaar wat of omdat er mooie teksten op de verpakking staan. Uiteindelijk willen de fabrikanten en supermarkten zoveel mogelijk aan jou verkopen. Dus maken ze het zo aantrekkelijk mogelijk.