Een goede optrekstang voor thuis

Een goede optrekstang voor thuis

Door de Corona pandemie zitten de meeste mensen alweer een tijdje thuis en zijn veel winkels, kappers, horecazaken en ook sportscholen dicht. We willen allemaal graag fit blijven, helemaal in tijden van een pandemie. Daarom is de sluiting van sportscholen extra vervelend. Gelukkig kun je thuis veel oefeningen doen om fit te blijven, één van de beste oefeningen voor thuis is optrekken. Met optrekken train je vooral je rug en armspieren, thuis kun je de oefening het beste doen met een optrekstang. In dit artikel leg uit waar je op moet letten, en wat dus eventueel een goede optrekstang is voor jou.

Verschillende soorten optrekstangen

Het is belangrijk om te weten dat niet alle optrekstangen hetzelfde zijn. Er zit met name een verschil in de manier van bevestiging. Zo kun je kiezen voor een optrekstang die je aan de muur kunt bevestigen, een optrekstang die je tussen muren en kozijnen kunt klemmen, en een optrekstang die je aan het deurkozijn kunt bevestigen.

Waar moet je opletten

Je wilt natuurlijk wel de beste optrekstang. Bij de aanschaf is het slim als je rekening houden met de volgende zaken.

Optrekstang wandmontage
Wanneer je een optrekstang aan de muur wilt bevestigen moet je er rekening mee houden dat de muur wel stevig genoeg moet zijn. Wanneer je hem bijvoorbeeld aan een tussenmuur gaat bevestigen kan dit behoorlijke ongelukken en schade opleveren. Onderzoek dus eerst of een muur optrekstang wel een goede optrekstang is voor jou.

Optrekstang met klemconstructie
Je kunt ook kiezen voor een optrekstang met klemconstructie, deze beschikken vaak over antislip aan de uiteinden en kun je klemmen tussen deurkozijn en muren. Ondanks de antislip gaat het bij sommige mensen toch flink mis. Let dus goed op de breedte van de stang en vergelijk deze met de muren en de deurkozijn waar jij hem tussen wilt klemmen.

Optrekstang deurkozijn
In mijn ogen is een optrekstang die je boven het deurkozijn kunt bevestigen de veiligste optrekstang die je thuis kunt gebruiken. Wanneer jij je namelijk optrekt klemt je gewicht de stang vast. Er kan dus weinig mis gaan. Je moet er wel opletten dat de bevestigingskant in zijn geheel over het kozijn hangt. Zorg er ook voor dat je deurkozijn stevig is en niet verzwakt is door bijvoorbeeld houtrot.

Gewicht
Een ander belangrijk punt is de belastbaarheid, deze verschilt per optrekstang. Kijk dus goed naar de belastbaarheid wanneer je een optrekstang aanschaft. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met je lichaamsgewicht. Zo zijn er stangen die maximaal 100kg kunnen houden, maar ook stangen die 200kg kunnen houden.