De werking van levertraan en probiotica

De werking van levertraan en probiotica

Het innemen van levertraan kan je kennen van je oma die het inneemt en zegt dat het erg gezond is. Probiotica ken je misschien wat minder goed. Levertraan en probiotica kopen staat misschien wel hoog op je lijstje. Maar wat is de werking van levertraan? En wat wordt verstaan onder probiotica?

Wat is levertraan?

Levertraan is een olie van dierlijke basis en wordt gewonnen uit bijvoorbeeld de lever van een schelvis, kabeljauw of heilbot. Deze vissen komen voor in de Atlantische Oceaan. Levertraan is vet wat makkelijk opneembaar is. Het leverde traan en dat werd vroeger gebruikt voor margarine. Het is een vette olie waarin de volgende stoffen zitten: jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Het is een kleurloze tot lichtgele olie. Vroeger werd het vaak gebruikt bij een tekort aan vitamine D. Tientallen jaren geleden was levertraan niet zuiver, had het een donkere kleur en stonk het enorm naar vis. Veel mensen konden deze olie daarom niet echt waarderen. Inmiddels is dus de kleur veranderd en smaakt het ook niet meer naar rotte vis. Er zijn tegenwoordig ook veel levertraan producten waar nog meer vitamines in zitten dan dat er van nature in levertraan zit.

Wat is probiotica?

Dan probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën in de darmen die van nature voorkomen. Het woord probiotica komt uit het Grieks en Latijn wat betekent ‘pro bioticum’ en dat betekent ‘voor het leven’. In je darmen zit een combinatie van duizenden miljarden slechte maar ook goede bacteriën. Deze bacteriën, ook wel darmflora genoemd, spelen een rol bij je vertering van je voedsel wat je hebt gegeten. Het is daarom goed om je darmflora is in balans te houden. Probioticum supplementen kunnen je daarbij helpen. Daarin zitten stammen met bacteriën en die bestaan uit een reeks bacteriën die een bepaalde functie hebben.

Werking van levertraan en de werking van probiotica

Levertraan is eigenlijk de voorloper van de capsules met visolie. Het werd vroeger gebruikt om het tekort aan vitamine D aan te vullen in de winter. Er is weinig zonlicht in de winter en daarom werd het vaak gebruikt in de winter. Als je een tekort aan vitamine D had, kan dat leiden tot de ziekte rachitis. Dat is een botaandoening en ontstaat door een tekort aan calcium en vitamine D. Soms wordt levertraan ook gebruikt voor het verhogen van de weerstand. Vitamine A, wat ook zit in levertraan, is goed voor je ogen, tandvlees, groei en huid. Vitamine A komt voor in alleen dierlijke bronnen. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Ook zitten er vetzuren in die hart-en vaatziekten, depressies en cholesterolgehalte kunnen verminderen.

Om de darmflora goed te houden in je darmen, kan je gebruik maken van probiotica. Er zijn zuivelproducten beschikbaar als Activia of Yakult. Er zijn ook pillen waar je gebruik van kunt maken zoals poeders of capsules. Je kunt ook gebruik maken van voedselproducten als yoghurt, zuurkool en bepaalde soorten kaas.