De positieve aspecten van langer thuis blijven wonen

De positieve aspecten van langer thuis blijven wonen

In de tijd waarin we nu leven worden mensen steeds ouder. Dit komt door de verschillende hulpmiddelen en medicijnen die nu beschikbaar zijn. Ook leven mensen een heel ander leven dan vroeger en draagt gezond eten en sporten ook bij aan de lange levensduur. Als mensen langer blijven leven neemt de vergrijzing ook toe. Dit wordt niet altijd al positief gezien omdat de verzorgingstehuizen en bejaardenhuizen overvol komen te raken. Toch zijn er genoeg ouderen die ervoor kiezen om hun laatste jaren door te brengen in hun eigen woning. In dit artikel geven wij een uitleg waarom thuis blijven wonen goed is en geven wij ook een aantal tips mee over hoe je als ouderen thuis kan blijven wonen.

Veilig en comfortabel voelen in eigen huis

Het grootste voordeel van langer thuis blijven wonen is dat je, je in een veilige omgeving verkeerd. Je eigen huis is altijd het fijnst en je kan ook nog eens alles zelf bepalen. In een bejaardenhuis word je al gauw beperkt in je vrijheid. Het is misschien niet mogelijk om zelf te koken en de woonruimte zal een stuk kleiner zijn. Door thuis te blijven wonen kan je alles nog op jouw manier en jouw tempo doen. Ook wordt hierdoor de zelfstandigheid bevordert.

Vaak zijn de ouderwoning overvol waardoor er minder individuele aandacht besteed kan worden aan de ouderen. Door thuis te blijven wonen zal je hier geen last van hebben. Het is altijd mogelijk om een thuishulp in te schakelen, die je persoonlijke aandacht geeft.

Welke hulpmiddelen heb ik nodig?

Sommige ouderen willen het liefst lang thuis blijven wonen maar hun lichaam laat dat niet toe. De meeste huizen zijn niet gebouwd of ingericht voor ouderen. Gelukkig is het wel mogelijk om een woning om te bouwen zodat het een stuk veilig wordt voor ouderen om thuis te blijven wonen. Zo kan er een traplift gehuurd worden, wandsteunen in de douche en toilet geplaatst worden en kunnen alle drempels in huis verwijderd worden. Verder kan de technologie ook een bijdrage leveren. Schaf een deurbel aan met een camera zodat je kan zien wie voor de deur staat. Hierdoor hoef je ook niet zomaar op te staan. Deze deurbel is zeer handig voor ouderen die nog thuis wonen.