De juiste wandelschoenen kiezen

wandelschoenen

Of er wel voldoende wandelschoenen beschikbaar zijn? Nou en of. Van hoog naar laag, van soepel tot heel stug. Voor alle omstandigheden zijn er perfecte schoenen beschikbaar, schoenen die het verschil maken tussen een geslaagde en een minder geslaagde wandeling. Steeds ligt het gevaar dat een blaar heet op de loer. Kwestie van vooral goed passen en goede sokken aantrekken om dit te voorkomen.

Geen tijd om de schoen te passen

Hoewel mensen bereid zijn om fors te investeren in een goede wandelschoen, nemen ze vaak niet de tijd de schoenen goed te passen. Eventjes los in de schoen is al genoeg om naar de kassa te gaan en af te rekenen. Niet verstandig, want juist door goed te passen voorkom je blaren. In een goede wandelschoen heb je een centimeter ruimte over en daarnaast is de perfecte schoen nooit te smal.

In de offline winkel

Bij de schoenen koop je goede sokken die wrijving voorkomen. Wie verstandig is, die loopt de nieuwe schoenen altijd in. Hoewel de materialen dit niet echt meer noodzakelijk maken, is het wel goed om schoenen in te lopen om de kans op een blessure aan je scheenbeen te beperken. Bij voorkeur koop je wandelschoenen dus in een offline winkel waar je altijd nog de hulp van een specialist in kunt schakelen als je er zelf niet uitkomt. En als je gaat, doe dit dan in de middag want dan zijn de voeten vaak al warmer en dikker en te vergelijken met de situatie als je een lange wandeling maakt.

Uit te breiden met stijgijzers

De juiste schoenen zijn vooral afhankelijk van het terrein waarop je gaat lopen. In het hooggebergte kies je een hooggebergte schoen die je eventueel uit kunt breiden met stijgijzers. Daarnaast heb je de hoge bergschoen voor de meer zware tochten in de bergen en de bergwandelschoen, een schoen die perfect is voor glooiend terrein. De lage en zeer soepele wandelschoen is er voor gebruik in bos en stad. Verschil tussen de schoenen is de factor hoog en laag.

Ter voorkoming van het verzwikken van de enkels

Hoge wandelschoenen voorkomen het verzwikken van de enkel en bieden je enkels extra ondersteuning. Deze schoenen zijn stug en hebben een grover profiel. In het algemeen moeten wandelschoenen ondersteuning bieden aan voeten en knieën en voor een beter houding zorgen. En dat doen ze, mits je ze in de goede maat draagt uiteraard.

De opmars van Gore-Tex en uniseks schoenen

Behalve hoog en laag is er ook verschil tussen de ademende schoen en de schoen die waterdicht is. Deze laatste wandelschoenen draag je in gebieden waar het kouder is. Verder wordt er nog onderscheid gemaakt tussen de schoen voor de man en de vrouw en is er een groeiend aanbod Gore-Tex schoenen. Ook de uniseks schoen, die dus door zowel de man als de vrouw gedragen kan worden, timmert meer en meer aan de weg. Het kiezen van een goede wandelschoen vergt een goede voorbereiding. Je moet weten wat je zoekt en de tijd nemen de schoenen te passen. Zo voorkom je blessures en blaren.