Altijd een stralende glimlach met een kunstgebit

Kunstgebit

Tandartsen hebben van oudsher een slechte naam. Dat hebben ze gedeeltelijk aan hun voorgangers in de middeleeuwen te danken, toen tanden nog getrokken werden als een vorm van marteling. Ook waren degenen die tanden en kiezen trokken in het verleden niet opgeleid.

Die naam is nu veel beter

Gelukkig is dat in de loop van de geschiedenis flink verbeterd. Tandartsen zijn nu heel goed opgeleide, medische professionals die zich over het algemeen heel bewust bezig houden met hun vak. Ook gebitsprothese-technici worden steeds beter in hun vak.

Ook in het onderdeel kunstgebitten zijn de verbeteringen opvallend. Was hout het eerste materiaal waar kunstgebitten van gemaakt werden, tegenwoordig zijn kunstharsen en metalen de belangrijkste materialen. De geschiedenis vermeldt niet hoe functioneel de houten gebitsprothesen zijn geweest. Maar we kunnen er met een gerust hart van uitgaan dat het breekbare materiaal niet erg functioneel kan zijn geweest.

De kunstharsen en metalen die een moderne tandprotheticus gebruikt zijn zelfs beter dan het oorspronkelijke materiaal van uw gebit. Bovendien garandeert het vakmanschap van zowel de tandarts als van de tandprotheticus een kunstgebit dat mooier van kleur is en waarvan alle tanden mooi recht staan. Altijd een stralende glimlach dus.

Kosten kunstgebit

In Nederland worden de kosten voor het grootste deel verhaald op uw verzekering. De prijs voor een volledig kunstgebit, boven en onder zal rond de twaalfhonderd tot vijftienhonderd euro liggen.

Afhankelijk van uw verzekering zal een gedeelte van die kosten vergoed worden. Dan blijft er vaak een bedrag van rond de 400 euro over, die u zelf moet betalen. Er zijn echter ook verzekeringen die de eigen bijdrage ook terugbetalen.

En als je geen kunstgebit wilt

Tanden en kiezen veranderen met de tijd. Schade die je oploopt aan tanden en kiezen hersteld zich niet. Veel mensen hebben daarom maar een klein aantal tanden of kiezen die nog een functie vervullen in de mond. Kiezen die pijn doen zal men ontzien, en als gevolg daarvan zullen andere tanden en kiezen verkeerd gebruikt worden.
Slijtage neemt dan toe, en bovendien zal slijtage optreden op de verkeerde plekken.

Wanneer je de voortanden gebruikt om mee te kauwen, omdat kiezen pijn doen, zullen die voortanden sneller slijten, afbreken en op den duur ook uitvallen.

Een volledig kunstgebit of implantaat kan dan bijvoorbeeld redelijk snel en tegen redelijke kosten uitkomst bieden. Niet alleen wordt het eten smakelijker, ook je glimlach zal weer echt op een glimlach gaan lijken.