Alles wat je moet weten over kinesiotape

kinesiotape

Hieronder gaan we dieper in op het gebruik en de voordelen van kinesiotape.

Waar bestaat kinesiotape uit?

Het is een katoenen, elastische tape met een laag acryl lijm. Deze lijm is bestand tegen vocht, UV licht en hoge temperaturen. De tape heeft op het gebied van elasticiteit en dikte dezelfde eigenschappen als jouw huid en past zich goed aan bij de dagelijkse bewegingen. Dit kleefband blijft ongeveer 5 tot 7 dagen zitten en is bestand tegen water.

Deze tape wordt vaak ingezet om allerlei blessures en klachten te verhelpen. Het herstellend vermogen van je lichaam wordt ondersteunt, de plek waar je last van hebt wordt gestabiliseerd en je wordt niet beperkt in je bewegingen. Dit tapen wordt gedaan door een professional in de zorg als aanvulling op de verdere behandeling en kan op elk moment worden ingezet tijdens het proces.

Waar moet ik op letten voordat ik deze tape ga kopen?

Let er tijdens het kopen op dat je een product kiest wat gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat het veilig is om te gebruiken en voorkom je huidirritatie of zelfs beschadiging.

Wat is de oorsprong?

Elastische tape zoals we dat vandaag de dag kennen is in Japan ontwikkeld in de jaren 70. In 1998 werd de behandelmethode met dit soort tape geïntroduceerd in Europa met meer bekendheid als voornaamste doel. En dat is zeker gelukt!

Hoe werkt het?

De spieren en gewrichten worden in tijdens de behandeling uitgestrekt en de tape wordt aangebracht waar nodig. Zo kun je optimaal in beweging blijven zonder pijnklachten. Wanneer het getroffen lichaamsdeel een natuurlijke en ontspannen houding aanneemt, wordt de huid door de tape iets opgetild. Er ontstaan golfjes, ook wel convulsions genoemd die voor ruimte zorgen tussen de opperhuid en onderhuid waarin zenuwen, bloed- en lymfevaatjes verborgen liggen. Het grootste deel van je pijnsensoren liggen in de bovenste laag van je huid. Het pijndempende systeem wordt door gebruik van de tape in werking gezet. De pijn verdwijnt hierdoor en je kunt beter bewegen en gebruik maken van de spier in zijn oorspronkelijke functie. Binnen een behandeling van een therapeut is dit effect direct zichtbaar.

De toepassingen van kinesiotape

Bij het gebruik van kinesiotape is het erg belangrijk dat een professional de handelingen uitvoert. Deze tape kan toegepast worden op armen, benen, torso en zelfs bij dieren!

Verschillende kleuren

De kleuren die het meest gebruikt worden zijn: blauw, beige, geel, groen, oranje, rood , roze, wit en zwart.