Afvallen rond je buik oftewel buikvet verbranden

Afvallen rond je buik

Buikvet verhoogt het risico op hart en vaatziekte diabetes en kanker. Het gevaar zit in het vet in de buikholte en rond de organen. Niet in het vet dat direct onder de huid zit.

Het vet rond de taille is het meest ongezonde vet. Overtollig vet wordt meestal op de buik, heupen en billen opgeslagen. Meestal wordt het genetisch bepaald. Met buikvet heb je risico op hart en vaatziekte. De stofwisseling speelt hierbij een heel belangrijke rol. Doordat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline stijgt de bloedspiegel. En daardoor gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken, met als gevolg dat er verstoringen optreden. De bloeksuikerspiegel kan stabieler gemaakt worden door koolhydraatarm eten of een koolhydraatarm dieet te volgen. Er vinden in de buik metabole processen plaats, deze worden beïnvloed door water en vet. In de buikholte is het vet erg actief, dat is waarschijnlijk de reden dat buikvet schadelijker is dan ander vet. De hormoon balans raakt verstoort waardoor het vet rondom de organen gaat zitten. Plus de stofwisseling kan aangetast worden.

Voor de mensen is een ‘zwembandje’ de belangrijkste reden om buikvet kwijt te raken. Met een strakke buik kom je beter voor de dag. Maar het is nog belangrijker om er voor een betere gezondheid aan te werken. Zelfs mensen met een gezond gewicht kunnen last van buikvet hebben.

Niet alleen mensen met overgewicht. BMI alleen is niet belangrijk ook het meten van de buikomtrek. Uit onderzoek is gebleken dat mannen met een buikomtrek van meer dan 94 centimeter te veel buikvet hebben. En vrouwen met een omtrek van meer dan 80 centimeter.

Het is ook bewezen dat mensen met te veel buikvet , net als mensen met overgewicht vaker ziek zijn en zelfs vroeger overlijden. Meestal is een ongezond voedingspatroon de oorzaak.

Er wordt te veel kant en klare voeding gegeten, te veel suiker, en te weinig verse groente en fruit.

Hoe kom je van je buikvet af?

Zorg ten eerste dat je ontbijt eiwitrijk en koolhydraatarm is. Probeer bijvoorbeeld een  koolhydraatarme smoothie of een andere koolhydraatarm ontbijt. Dan kun je denken aan ei, yoghurt of kwark, maar ook zaden, pitten en noten. Wat je voor het naar bed gaan doet na het avondeten is belangrijk. Je verbrandt s’nachts je buikvet. Eet twee a drie uur voor het slapen niets meer, of helemaal niets meer na het avond eten. Dan kan het verbrandingsproces ongestoord zijn werk doen. Eet alleen als je honger hebt. Stop met eten als je hongergevoel weg is. Eet zo min mogelijk koolhydraten en meer groentes. Het klinkt gek, maar het is echt zo, drink en eet geen sinaasappels. Daar zit ontzettend veel suiker in. En drink geen alcohol. Gebruik ook geen zonnebloemolie, palmolie, maïsolie, sojaolie en koolzaadolie. Kokosolie en olijf olie zijn wel gezond. Drink bij het opstaan meteen twee glazen water, want dat komt je buikvetverbranding ten goede. Gebruik geen suiker, je kunt wel een natuurlijke zoetstof gebruiken.

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je vetverbranding.

Gember en gemberthee is heel gezond. Pompoen-venkelsoep, appel en bieten salade, boekweit creme. Thaise groente curry, bloemkool taartjes, zalm, avocado’s, appelazijn, eieren en Spaanse pepers, grapefruit.

Beweeg genoeg, minstens twintig minuten per dag, wandelen of  fietsen. Of ga op een sport die je leuk vindt en die bij je past. De meest voorkomende fout is dat mensen denken dat je door je buikspieren te trainen het buikvet ook weg traint. Alleen je buikspieren worden sterk, maar je buikvet blijft. Je buikvet bedekt je buikspieren. Vet kan niet worden omgezet in spieren, het is zoals olie op water blijft drijven. Plaatselijk afvallen is helaas niet mogelijk. Welke oefeningen wel kunnen helpen is De plank, Ab wheel, Farmer walk, deze zijn op internet te vinden.

Maar het beste is dus letten op je voeding, goed slapen, en geen stress, want dat maakt het afvallen moeilijker. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een korte meditatie doen. Streef naar een gezonder leven.