5 Fitness tips voor beginners

fitness tips

Wil je graag beginnen met fitness, maar heb je geen idee hoe je het aan moet pakken? Wij bieden je 5 tips voor beginners. Pak deze kans! Als je deze tips doorneemt weet je hoe je verantwoord kunt beginnen aan jouw sessies!  

Tip 1: Begin niet te zwaar

Bij alle nieuwe activiteiten die je gaat ondernemen, is het belangrijk dat je rustig aan start. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de fitness oefeningen. Je spieren, je gewrichten en pezen hebben de tijd nodig om te wennen aan de belasting. Trainen kan om te beginnen bijvoorbeeld met een lege halterstang. Kun je meer tillen? Doe het niet! Laat je lichaam eerst aan de stang wennen en de volgende keer ga je een stapje verder. Je wilt blijvend resultaat zien en dat bouw je op door bij de basis te beginnen en steeds een stapje verder te gaan.

Tip 2: Niet iedere dag trainen

Sommige mensen denken dat je iedere dag moet fitnessen voor een goed resultaat, hier gaat het echter vaak mis. Je bent in het begin erg fanatiek en wilt iedere dag thuis of in de sportschool trainen. Na een tijdje zwakt het af en ga je minder trainen. Bereik je dan nog het gewenste resultaat? Als je wilt fitnessen met resultaat is het belangrijk dat je het vol blijft houden. Train daarom niet iedere dag, maar plan bijvoorbeeld twee of drie momenten in de week in als jouw fitnessmoment.

Top 3: Hele lichaam trainen

De reden dat mensen aan fitness beginnen is vaak omdat ze hun biceps willen trainen of ze willen een gespierd bovenlichaam. Het is echter beter om je hele lichaam te trainen. Je verbrandt dan namelijk meer calorieën en je lichaamsdelen blijven in verhouding staan met elkaar. Train daarom iedere keer je hele lichaam als je gaat fitnessen. Je voorkomt daarmee ook dat je een lichaamsdeel overbelast.

Tip 4: Progressief trainen

Je kunt alleen vooruitgang boeken als je progressief traint. Je voegt daarom iedere keer een gewicht toe aan de oefening. Begin bij het begin, bijvoorbeeld met 0,5 kg en dan met 1 kg, etc. Je merkt dat je conditie verbetert en dat je steeds meer gewicht kunt dragen.

Tip 5: Voldoende rusten is belangrijk

Tussen het sporten door dien je je lichaam de tijd te geven om te rusten. Ga daarom niet drie dagen achter elkaar naar de sportschool. Je behaalt een maximaal resultaat als je je lichaam de tijd geeft om te herstellen van de training, ook een goede nachtrust is belangrijk.

Wanneer begin jij met fitness?

Na het lezen van deze tips krijg je ook zin om te beginnen! Maak voor jezelf een duidelijk trainingsschema, een planning die je vol kunt houden en dan kun je als beginner aan de slag!