4 Unieke en relatief gezonde taarten om thuis te maken

gezonde taarten bakken

Weg met die gewone, saaie én burgerlijke appeltaart! Nee, vandaag is het tijd voor iets anders. Heb meer plezier in de keuken door eens een leuke taart te bakken. Met één van deze vier unieke taarten maak je indruk op familie, vrienden, collega’s en buren, terwijl je toch nog (relatief) gezond bezig bent!

Ja, we moeten er relatief bij zeggen, want bij het maken van een taart zitten er altijd ingrediënten tussen die minder gezond zijn. Maar door ze zo gezond mogelijk te maken hoef jij je minder slecht te voelen, terwijl je geniet van een heerlijk stukje taart!

Echt uniek: een zoete taart van groenten

De oer-Hollandse appeltaart vol met boter en suiker is een echte dikmaker. In een tijd waarin gezonde voeding steeds belangrijker wordt, kun je op kantoor echt niet meer verschijnen met een appeltaart. Je merkt het ook op scholen, bij traktaties waarderen andere moeders het niet als jouw kind trakteert op een ongezonde snack. Maak daarom eens een taart waar je bijvoorbeeld geraspte courgette aan het deeg toevoegt. Als je wortel gebruikt, dan heb je ook nog eens een stuk minder suiker nodig. Gebruik pompoen of zoete aardappel als je in het deeg helemaal geen boter, melk of ei wilt gebruiken.

Lekker gek: een omgekeerde appeltaart

Vind je de appeltaart stiekem toch het allerlekkerste? Het is een stuk minder burgerlijke als je de appeltaart omgekeerd maakt. De omgekeerde appeltaart is beter bekend onder de naam ‘Tarte Tatin’. Het is een Franse klassieker die vaak als dessert wordt gegeten. In plaats van slagroom, zoals bij de oer-Hollandse appeltaart, serveer je een puntje met een bolletje ijs. Het lekkerste van de tarte tatin is de combinatie van een knapperige bodem, warme appel en karamel. Als een appel voor jou net iets te gewoontjes is, dan kun je deze taart ook maken met peren, bananen, abrikozen of pruimen. 

Ook bijzonder: een citroentaart

Een appel is lekker fris en zoet. Juist daarom valt de appeltaart bij veel mensen in de smaak. Wil je mensen kennis laten maken met iets anders? Als je de verwachtingen van mensen wilt overtreffen, dan maak je een citroentaart. Van citroenen, een vrucht waar de meeste mensen niet van houden, kun je verrassend lekkere taarten bakken. In taarten met veel suiker en room, is het zure van een citroen een aangename tegenhanger. Maak bijvoorbeeld eens een cheesecake of kwarktaart met citroen. 

Heel apart: een avocadotaart

Komt je hippe nichtje uit de grote stad op bezoek? Bij de koffie kun je absoluut niet een appelpunt serveren. De kans is groot dat je nichtje aan de lijn doet of vegan is geworden. Als je dan toch iets bij de koffie wil serveren, dan maak je indruk door een avocadotaart te maken. Een avocado is romig en smeuïg waardoor het een uitstekende vervanger is voor room of kaas. Van een paar rijpe avocado’s kun je dus een prima cheesecake maken. Let op: gebruik voor de bodem geen speculaasjes. In de schappen van de supermarkt vind je tegenwoordig vegankoekjes. Heb je toch liever een worteltaart? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een worteltaart.